Kérdezz-felelek Miskolc főépítészével: jelentős városrendezési és településrendezési programon esett át a megyeszékhely

Megosztás

Szunyogh László, Miskolc főépítésze a lakosságot is foglalkoztató kérdésekre adott választ lapunknak. Érdeklődésünk apropója az az átfogó településrendezési program, amely 2023 végén zárul a városban.

Melyek egy ilyen projektben a főépítész feladatai?

A Gondozott és Zöld Miskolc program, mint neve is mutatja, elsősorban közterület- és zöldfelület-alakítási feladatokat tartalmazott. Ennek megfelelően a programmal elsősorban Czifrusz Natália főkertész asszony foglalkozott. Természetesen ennek a programnak is jelentős városrendezési, és még inkább településképi vonatkozásai is vannak. A főépítész szerepe elsősorban ezekben a kérdésekben volt meghatározó. Főkertész asszonnyal közösen mértük föl azokat a területeket, mind helyileg, mind a feladatok tekintetében, ahol szükségesnek láttuk a program keretében történő beavatkozást. Ezen javaslatok közül a városvezetés határozta meg a programba bekerülőket. A program tartalmazta elsősorban belvárosi területeken, de egyéb területeken is utcabútorok cseréjét, sétányok kialakítását az Avason, zöldfelületek kezelését, hulladék fölszámolását. A sétányok úgy kerültek kialakításra, hogy azok szolgálják az Avas körbejárhatóságát, megfelelő használatát és egyben egy-ez adott, de már elhanyagolt terület megújulását. Különösen kedves nekem ezek közül a Kis-Avas I. és II. sor összekötése a Kálvária lépcsővel, amely kedvező helyzetbe hozza az addig elhanyagolt területet, és lehetőséget ad azok újjászületésére.

A frissen kihelyezett utcabútorokról tudna nekünk mesélni? Hova milyen került, és miért pont azok? Miért van már most háromféle stílusú a városban az új padokból?

Az utcabútorok kiválasztásánál a főépítész segítette szakmai véleményével, hogy azok az adott terület építészeti arculatához igazodjanak. Miskolc egész városa, de azon belül a belváros is rendkívül sokszínű. Úgy gondoltuk, hogy nem egy uniformizált típust szeretnénk látni a város területén, hanem mindig az adott környezethez igazodót. Ennek megfelelően a főutcán „békebeli”, archaizálóbb stílusú padok kerültek kiválasztásra. Az Erzsébet térre és a Népkertre könnyedebb, de a természeti környezetbe átvezetőbb stílust választottunk. A Vörösmarty tér szürke panelkörnyezetét vidám színű, modernebb hatású kék fémpadokkal kívántuk oldani.

Miért jobbak ezek a padok, mint a korábbiak, és mi lesz a korábbi utcabútorokkal?

Ahogyan a lakásunkban is bizonyos időközönként cserélünk bútorokat, ugyanúgy a közterületeink bútorzatai is igénylik az időről-időre történő megújulást. Érdemes visszanézni akár tízévenként is a belváros, vagy a Népkert utcabútorait, hogy hányszor cserélődtek és mennyi fajta stílusban. Épp ideje volt, elsősorban a Népkertben és az Erzsébet téren a padok cseréjének. Ugyanakkor a lecserélt padok sem mennek veszendőbe. Megújítás után a város más területein kerülnek majd kihelyezésre.

Mely területeket érintenek a fejlesztések, mikorra készül el minden?

A fejlesztés érintette a belváros egy részét, például a főutcát, az Erzsébet teret, a Hősök terét, a Kazinczy utcát, a Népkertet, de bekerült a programba az Avas, a Hejő-liget és Tapolca is. A fejlesztések már elkészültek, tudomásom szerint a projekt lezárása van még hátra.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek